Λίγες ώρες πριν μπω στο αεροπλάνο για ένα ταξίδι στους τροπικούς, με έπιασε μια νοσταλγία για το μεσογειακό ψαροτούφεκο. Έτσι, το βίντεο που ακολουθεί είναι μια ωδή σε έναν από τους χαρακτηριστικότερους εκπρόσωπους του μοντέρνου ψαροτούφεκου στη Μεσόγειο: την αγαπημένη στήρα.

Τα βίντεο που το απαρτίζουν εξιστορούν την προσωπική μου εξέλιξη στο κυνήγι αυτού του είδους.

Οι δυό πρώτες βουτιές έρχονται από την εποχή του παραγωγικού ψαροτούφεκου: 75άρι, πουσαρισμένος φακός και ψάρεμα στην τρύπα, πάντα όμως με έμφαση στην άψογη τεχνική ελεύθερης κατάδυσης και προσέγγιση. Δυστυχώς ο φακός αποτελεί μειονέκτημα στην κίνηση μια και απασχολεί ένα ολόκληρο χέρι. Έτσι, για να είναι σωστή η προσέγγιση στην τρύπα, ο δύτης χρησιμοποιεί άλλα μέρη του σώματος. Προσέξτε και στις δύο βουτιές ότι χρησιμοποιώ τους γοφούς και το γόνατο για να ισορροπήσω σωστά και αθόρυβα στην τρύπα. Το ζητούμενο βέβαια είναι πάντα οι βολές που σκοτώνουν.

Οι επόμενες δύο βουτιές είναι αυτό ακριβώς που κάνω τα τελευταία χρόνια: σύρσιμο στο βυθό ή agguato, όπως λέγεται στην παγκόσμια διάλεκτο. Το πρώτο ψάρι χτυπιέται μετά από ένα συρτό σε έντονα επικλινή βυθό με κατρακύλια. Παρατηρήστε τα δευτερόλεπτα της αναμονής στο τέλος που ηρεμούν τα μικρόψαρα και κάνουν τη στήρα να αφήσει το πόστο της και να ανέβει προς τα μένα. Η δεύτερη είναι αποτέλεσμα ενός all time classic καλοκαιρινού agguato που, συνδυασμένο με τα αρώματα της ελληνικής φύσης που περιμένουν τον ψαροκυνηγό να τα εισπνεύσει στην επιφάνεια, κάνουν το κυνήγι συναρπαστικό.

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι η χρήση του φακού απαγορεύεται στην ελληνική νομοθεσία και ίσως διευκολύνει το πιάσιμο κάποιων ειδών, το κυνήγι στην τρύπα δεν είναι καθόλου εύκολο. Ωστόσο, το πιάσιμο τόσο δύσκολων θηραμάτων στο ανοιχτό νερό παραμένει φαντασμαγορικό και συγκλονιστικό. Η επιλογή δική σας.

Pin It

Πρόσφατα

Δημοφιλή Άρθρα

Η Mares, μέγας χορηγός του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος...

Η μεγάλη εταιρία καταδυτικού εξοπλισμού Mares, τα τελευταία χρόνια δείχνει έμπρακτα τη ...

Επιχείρηση: Super Κατερίνα!

Το επικίνδυνο κορίτσι, fitness γυναίκα της χρονιάς και βαθύτατα εθισμένη στην αδρεναλίνη, η (...

Στις Μπαχάμες...με σφεντόνα!

O Brad κι εγώ ταξιδέψαμε στις Μπαχάμες την περασμένη βδομάδα, και ασφαλώς φροντίσαμε να...